Travar av virkespaket i ett virkesmagasin, redo för utlastning
Truck med virkespaket på Södra Wood Långasjö. Bild: Södra Wood

Södra Wood Långasjö introducerar tillståndskontroll från SPM

SPM har mottagit en strategiskt viktig beställning från småländska sågverket Södra Wood Långasjö gällande onlinesystem och trådlösa vibrationsgivare för övervakning av produktionskritisk utrustning.

Skogskoncernen Södras division Wood följer i affärsområdet Södra Cells fotspår i ambitionen att höja anläggningstillgängligheten genom investeringar i tillståndskontroll på kritisk utrustning. I ett första steg införskaffar nu sågverket i Långasjö onlinesystemet Intellinova Parallell EN samt Airius trådlösa givare med vibrations- och temperaturmätning för övervakning av hyvel, filterfläkt, skraptransportör och pelletsficka. Mätdata sparas lokalt i analys- och diagnostikmjukvaran Condmaster Ruby 2022, och presenteras också i den överskådliga och lättanvända webbapplikationen Condmaster.NET.

Sedan tidigare har även Södra Wood Värö investerat i onlineövervakning av sin Linck såglinje.

Anton Dahlberg, processtekniker, och Safic Azmir, projektledare, säger i en kommentar till investeringen: ”Detta system hjälper oss att på ett smidigt sätt uppfylla målet om proaktivt och tillståndsbaserat underhåll. Det kommer även förebygga akuta haverier som tidigare orsakat allvarliga situationer i vår process.

Södra Wood är en del av skogskoncernen Södra, en av Europas ledande leverantörer av trävaruprodukter, med kunder inom bygghandel, byggföretag, husindustrier, snickerier, emballageindustrier och träförädlingsindustri. Södra Wood har åtta moderna och effektiva sågverk i Sverige och Finland, som tillsammans producerar över 2 miljoner kubikmeter byggträ per år i en helt fossilfri process. Södra Wood Långasjö har en kapacitet på 360 000 kubikmeter per år.