Två personer som skakar hand med varandra i en verkstadsmiljö
Chiel de Jong, Van Meer (vänster) och Bram van Horen, SPM Instrument Nederländerna (höger).

Van Meer fortsätter samarbete med SPM efter framgångsrikt pilotprojekt

Den holländska systemintegratören och tjänsteleverantören Van Meer fördjupar sitt samarbete med SPM efter ett framgångsrikt pilotprojekt med Airius trådlösa vibrationsgivare.

Van Meer tillhandahåller systemintegration och tjänster för elektriska och mekaniska drivsystem inom tillverknings-, marin- och offshoreindustri. Kärnverksamheten inkluderar konstruktion, implementation, underhåll och hantering av elektriska och mekaniska system under hela livscykeln.

I pilotprojektet investerade Van Meer i sex Airius LTE-M trådlösa vibrationsgivare och en komplett version av analys-, diagnostik- och felsökningsmjukvaran Condmaster, inklusive funktionalitet för dataimport via REST API – den främsta anledningen till beslutet att samarbeta med SPM. Den första installationen inom ramen för samarbetet innebar givarinstallation på två 900 KW frånluftsfläktar i en avfallsanläggning.

Van Meer erbjuder en allt-i-ett-lösning som tillhandahåller ett fullservicepaket med övervaknings- och underhållstjänster för roterande utrustning och frekvensomriktare. Företaget säkerställer oavbruten onlineanslutning för sina kunder genom att implementera tillståndskontroll på roterande utrustning, vilket möjliggör schemaläggning av förebyggande underhåll, minimerad stilleståndstid och förbättrad driftseffektivitet. Med tanke på Van Meers åtagande om dygnet runt-service måste oplanerade driftstopp undvikas för att behålla kundernas förtroende.

Van Meer valde SPM på grund av det kraftfulla koncept som innebär att alla SPM:s mätsystem arbetar mot samma mjukvara och databasmiljö. Möjligheten att med hjälp av REST API integrera data i Condmaster från annan programvara, andra mätsystem, och IoT-enheter oavsett leverantör ger dessutom Van Meer praktiskt taget obegränsad flexibilitet att erbjuda skalbara lösningar för tillståndskontroll och tjänster till sina kunder.

All OT-data (Operational Technology) som integreras via Rest API ger Van Meers kunder en mycket exakt baseline för maskiner och utrustning. Condmaster visar också individuella trender för olika symptom på maskinfel, och webbapplikationen Condmaster.NET ger kunderna enkel tillgång till aktuell information om övervakad utrustning.

Chiel de Jong (Van Meer Senior Analyst/Teamleader): "På Van Meer ser vi inte oss själva som en SPM-kund, utan mer som en partner tack vare vårt smidiga samarbete. Dessutom bidrar SPM:s serviceinriktade attityd och direktkontakten med supportavdelningen på SPM:s huvudkontor i Sverige till vår positiva känsla och vårt framgångsrika samarbete.

Efter framgångarna med pilotprojektet planerar Van Meer att investera i fler Airius-givare och Intellinova onlinesystem för installation hos kunder. Företagets kortsiktiga mål är att skala upp och sälja konceptet till sin befintliga kundportföljat men också att nå ut till nya potentiella kunder. På längre sikt avser Van Meer att utöka utbudet av givare som tillhandahåller OT-data för att integrera mer data om tillgångar och driftsvillkor i Condmaster, vilket gör det möjligt att fastställa baselines och aktuell maskinkondition med ännu större säkerhet.

SPM Instrument Nederländernas vision ligger i linje med Van Meers servicestrategi. SPM är en totallösningsleverantör som erbjuder hårdvara och mjukvara för övervakning av kompletta produktionsanläggningar, samt kunskap och medarbetarteam som kan hantera och stötta projekt.

Airius LTE-M-givare installerad på en fläkt.